Geschiedenis van de tent (Dutch only)

Geschiedenis van de tent

Door de eeuwen en millennia heen is de geschiedenis van de tent geëvolueerd van nomadische tenten naar militaire tenten. Later werden de eerste echte trekkerstenten gebruikt tijdens de vroeger expedities om bijvoorbeeld de zuidpool te gebruiken. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw komen de compacte lichtgewicht kampeertenten voor.

 

400.000 jaar geleden – de tijd van de Neanderthalers

400000BC Nice

De vroegste geschiedenis van de tent is terug te vinden in het huidige Frankrijk – bij Nice. Met tenten bedoelen we structuren met mammoethuid afgedekt. Erg ruim – ongeveer 11 meter op 3,5 meter en gebouw in een bestaande grot.
Het ging toe nog om niet-verplaatsbare woonsten. De link met een tent was nog vaag.
Ook in het huidige Siberië en Mongolië zijn restanten gevonden van het huiden bedekte structuren.

15000BC – het Magdalénienvolk

15000BC Magdaleina tenten

De eerste tipi tenten zijn toen in Frankrijk gevonden voor het Magdalénienvolk.. Een houten tipvorm afgedekt met stukken dierenhuid. Deze tenten waren al heel wat lichter en konden worden verplaatst.
Ook in Oekraïne zijn veel restanten gevonden in deze periode van tentstructuren gemaakt van mammoet beenderen en afgedekt met huiden.

450BC – de nomadische tenten

Nomadische tent

Nomadische tent

Vanaf 450 voor Christus worden er steeds meer nomadische tenten gevonden. Voor de joert zoals we die nu nog kennen in Mongolië. Het woord ‘joert’ komt eigenlijk van het Turks en was een plaats dat 4 tot 5 personen kon herbergen. Deze joerten hadden een oppervlak van 18 à 20 vierkante meter.

300BC – De romeinse tijd

ten tijde van Asterix

Ten tijde van Asterix

Vanaf 300 voor Christus maakten de Romeinse soldaten tenten voor hun militaire operaties. Elke tent kon tot 8 soldaten huisvesten. Ze waren meestal bedekt met kalfshuid of geitenhuid. De officieren kregen luxueuze versies van deze tenten.

Eind 18de eeuw – Napoleon

Door de eeuwen heen en onder invloed van verschillende volkeren evolueert de geschiedenis van de tent, al blijft deze een hoofdzakelijk militair gebruik hebben als overnachting tijdens de vele veldtochten van de oude legers.

Geschiedenis van de tent - tent zoals in het leger van Napoleon

Geschiedenis van de tent – tent zoals in het leger van Napoleon

1861 – de Pup tent

Foto van de Pup Tenten van vroeg in de 20ste eeuw.

Foto van de Pup Tenten van vroeg in de 20ste eeuw.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog is er sprake van “pup tents”. Tenten die zo slecht waren dat ze volgens de soldaten amper geschikt waren voor een hond.

1911 De grote expedities

Tent amundsen

Ten tijde van de grote poolexpedities worden deze typische tipi-achtige tenten gebruikt. In de race naar de zuidpool tussen de Britten onder leiding van Robert Falcon Scott en de noren onder leiding van Roald Amundsen overnachten zij in deze tenten (foto van Amundsen).

De vroege tenten voor de grote poolexpedities waren gebaseerd op een Britse legertent. Een piramide met één stok in het midden en een waterdicht ademend canvas. Later werden dat vier bamboe tentstokken in de hoeken. Tenslotte – tijdens de Terra Nova expeditie – werden deze tenten dubbelwandig.

1970 Synthetische lichte tenten

Pop Tent van Bill Moss in 1955

Pop Tent van Bill Moss in 1955

De eerste synthetische tenten met boogstructuren was door Bill Moss in in 1955 ontwikkeld. Al was in 1947 ook Gerry Mountain Equipment ook aan het experimenteren in die zin.

Pas in de jaren 70tig van de vorige eeuw werden lichtgewicht tenten volop geïntroduceerd dankzij de ontwikkeling van lichte synthetische materialen en waterdichte coatings.

E-small

 

2016 Fling Tent -:)

febfc237809b28d6bf581796933bccac-3

 

Compostable tents – a revolution for festival campingWhy we need compostable tents